Wij kennen piepschuim eigenlijk alleen van de verpakkingen waarin elektronische apparaten in gestopt zijn. Piepschuim heeft echter meerdere toepassingen. Zo worden er ook huizen mee gebouwd.
In Bonaire bouwen we meestal met blokkies. Maar er zijn steeds meer methoden waarvan wordt gezegd dat het goedkoper en minstens net zo goed is, zoals EPS (piepschuim) en hout. Alhoewel het minder solide aanvoelt dan een muur van blokkies is het wel aardbeving en hurricane bestendig. Daarnaast lijk je met EPS veel goedkoper te kunnen bouwen. De prijs van EPS-woningen kosten in Nederland ongeveer een derde minder dan vergelijkbare woningen van baksteen.
Voordelen van EPS woningen zijn:
1. Snel gebouwd
EPS werkt heel simpel: op de fundering plaatsen we een EPS frame. Het frame vullen we op met beton. Een woning is in no-time gebouwd. Je kunt het piepschuim in elke vorm modelleren en je kunt het op elke manier afwerken. Ramen en deuren kun je plaatsen waar je wilt en het leidingwerk trek je gewoon door het piepschuim heen.”
2. Lage energierekening
Een groot voordeel van EPS is dat het extreem goed isoleert. Je kunt dus enorm besparen op de energierekening.
Zijn er ook nadelen? “Tsja, je hebt niet die oer-Hollandse sfeer van een bakstenen huis. Dus het gevoel van kloppen op de stenen muur gaat bij deze woningen niet.
3. Piepschuim is Aardbeving en Hurricane proof
Alhoewel het minder solide aanvoelt dan een muur van blokkies is het wel aardbeving en hurricane bestendig. De EPS dient als frame voor een massief betonnen muur. Een (schuin) dak kan op de woning gemonteerd worden.
EPS en het milieu
- EPS is geen natuurlijk product zoals baksteen. Het is een kunststof. De productie is vanzelfsprekend minder milieuvriendelijk.
- Maar… EPS bestaat voor 2% uit polystyreen. De rest (98%) is lucht. Er is dus weinig grondstof nodig om EPS te maken.
- EPS is een ‘monomateriaal’: het bestaat uit één materiaal(polystyreen). Hierdoor is het 100% recyclebaar.
Als je een huis koopt of bouwt van EPS (piepschuim), dan ben je, in Nederland / Europa, ongeveer een derde voordeliger uit. Door de hoge isolatiewaarde bespaar je fors op de energierekening. Omdat in Bonaire de betonkosten hoog zijn zal Bouwen op Bonaire gaan berekenen of het ook tot goedkopere bouwkosten kan leiden.
Graag horen we jouw mening over woningen van EPS of Piepschuim. Denk jij dat dit wat is voor Bonaire?
Zijn meer natuurlijke materialen zoals hempcrete ook een optie voor Bonaire?
Hallo H,
Materialen die biologisch afbreekbaar zijn of van biologische materialen worden gemaakt zijn zeker interessant voor Bonaire die immers de Bleu Destination is. Wat ook belangrijk is dat de materialen betaalbaar zijn. Uit kort onderzoek lijkt Hemprcrete (hennepbeton) een variant te zijn die kostentechnisch aan de hoge kant ligt. Daarnaast moet er goed onderzoek zijn gedaan naar belasting van het materiaal in extreme weersomstandigheden. Op Bonaire is natuurlijk alle materiaal onderhevig aan blootstelling aan UV stralen zout, wind en dergelijke. Heb je ervaring met Hempcrete in dergelijke omstandigheden dan horen wij dat graag.
Vooral het vervoer naar Bonaire zal de prijs verhogen. Wij zijn zelf van plan om een gebouw op Bonaire neer te zetten en zijn oom zeker aan het kij ken naar piepschuim, maar ook naast staal met cementplaten is ook heel snel opgebouwd,isolerend en huricane proof. Wat trouwens voor Bonaire niet echt nodig is.
hallo Maura, We zitten inderdaad op een eiland waar alles geimporteerd moet worden. Er zijn diverse mogelijkheden om een huis te bouwen. Varieerend van tradrioneel tot andere innovatieve bouwmethodes. We zitten niet in de orkaangordel maar eens in de zoveel tijd komt er wel een tropisch storm voorbij. Dus een stevig gebouwd huis is wel wat waard. Als je wilt bouwen in staal, moet deze goed behandeld zijn, aangezien we een zeer zoute zeelucht hebben op het eiland.